Welke AIS gegevens kan ik zien?

AIS apparatuur verstuurt en/of ontvangt een aantal soorten gegevens. De belangrijkste zijn:

 

"Statische" gegevens:

Dit zijn de identiteitsgegevens van schepen. Deze gegevens veranderen vrijwel nooit of in elk geval niet vaak of snel. Bijv.: soort schip, scheepsnaam, MMSI nummer, roepnaam of roepletters (ook wel "VHF Call Sign" genoemd), afmetingen van het schip (lengte, breedte, diepgang), enz.

 

"Dynamische" gegevens:

Dit zijn gegevens van en over schepen, die voortdurend en soms snel veranderen. Bijv.: GPS positie, voorliggende koers, snelheid, enz. Let op: koersen en snelheden zijn resp. koersen en snelheden over de grond en dus niet bijv. de voorliggende magnetische kompaskoers of de snelheid door het water. Ook wordt de datum en het tijdstip uitgezonden, waarop de gegevens aan boord zijn verzameld uit de aangesloten bronnen.

 

"Passage information":

Hier gaat het om gegevens van beroepsvaartschepen zoals bijv. lading, eventuele gevaarklasse, bestemming, verwachte aankomstdatum en -tijd, en of het schip vaart, voor anker ligt, onbemand is of aan de kade ligt afgemeerd. Bemanningen van beroepsvaartschepen moet daartoe hun AIS apparatuur programmeren.

 

De statische informatie en de gegevens met betrekking tot de reis ("passage information") worden elke 6 minuten uitgezonden, of direct nadat ze zijn aangepast of op aanvraag (door bijv. een walstation).

 

De tussenpozen waarmee de dynamische informatie wordt uitgezonden is afhankelijk van het soort schip en de snelheid en gebeurt volgens het volgende schema: 

 

Schip voor anker: elke 3 minuten
Varend met 0 - 14 knopen: elke 10 seconden
Koerswijziging bij een snelheid van 0 - 14 knopen: elke 3 - 1/3 seconde
Varend met 14 - 23 knopen: elke 6 seconden
Koerswijziging bij een snelheid van 14 - 23 knopen: elke 2 seconden
Snelheid hoger dan 23 knopen: elke 2 seconden
Koerswijziging bij een snelheid hoger dan 23 knopen: elke 2 seconden

 

Gebruikelijk is AIS apparatuur aangesloten op een boordnetwerk en worden de gegevens getoond op kaartplotters, radarschermen en/of boordcomputers. Dergelijke apparatuur kan o.b.v. AIS gegevens ook alarm slaan als er aanvaringsgevaar dreigt tussen uw schip en een ander schip. Dergelijke apparatuur kan ook o.b.v. AIS gegevens alarm slaan als schepen binnen een bepaalde afstand van uw schip komen.

 

AIS transmissies zijn ook zichtbaar via een aantal websites, die dan ook vaak de mogelijkheid bieden om een aantal gegevens toe te voegen. Zo kunnen sommige websites de gevaren koersen ("tracks") van een bepaald schip laten zien, vaak compleet met GPS posities, voorliggende koersen en snelheden. Ook is het soms mogelijk dat websites aanbieden om foto's van een schip te uploaden en te tonen.

 

Deze categorie gegevens is dan alleen via Internet beschikbaar en vaak alleen als de AIS transponder van het betreffende schip aan staat.

 

Navigatiesoftware op boordcomputers staat soms ook toe om de (AIS) tracks van andere schepen en andere gegevens enige tijd te tonen, zelfs op radarschermen.

 

 

Klik hier om terug te keren naar het overzicht met soms gestelde vragen over AIS.