Actieve radarreflectoren

 

Diverse internationale tests hebben meermaals aangetoond dat passieve radarreflectoren bijzonder weinig of vrijwel geen bruikbare reflectie opleveren. Of het nu gaat om de klassieke kubus tot de meest moderne reflector, telkens blijkt dat passieve reflectoren slecht of helemaal niet zichtbaar zijn op radarappartuur van andere schepen. Een vuilniszak met meerdere proppen aluminiumfolie levert ongeveer hetzelfde resultaat op...

 

Dè oplossing is een actieve radarreflector: van andere schepen ontvangen radarsignalen worden tot wel 150 maal versterkt en in dezelfde richting teruggestuurd. In het Engels wordt een actieve radarreflector een "Radar Target Enhancer" of "RTE" genoemd.

 

De voordelen zijn duidelijk: enerzijds bent u veel beter en veel eerder via radar zichtbaar voor andere schepen, anderzijds merkt u het zelf op als u wordt aangestraald door een radar van een ander schip.

 

Radarapparatuur werkt op radiofrequenties in de zogenaamde "X" en "S" banden: veel radarapparatuur, m.n. voor pleziervaart, werkt alleen op de X band, maar er bestaat ook veel radarapparatuur die op de S band werken, m.n. in de beroepsvaart. Zeeschepen boven 3.000 ton zijn verplicht om zowel X als S radarapparatuur te gebruiken. Daarom zijn er actieve radarreflectoren die alleen op de X band werken en andere actieve radarreflectoren die op zowel de X als de S band werken.

 

Een actieve radarreflector bestaat uit een antenne in een kunststof behuizing en een elektronische bedieningsunit met geïntegreerde of aparte sounder, dat een piepgeluid laat horen als de antenne wordt aangestraald door een radar. De antenne en de bedieningsunit zijn met een kabel met elkaar verbonden. 

 

Echomax Dual Band antenne (X + S band) Echomax antenne
(X band)

 

 


 

 
Bedieningsunit, incl. sounder, van een
Echomax actieve radarreflector

 

Zoals geldt voor alle antenne's: hoe hoger de antenne geplaatst wordt, des te beter de ontvangst van radarsignalen en het terugsturen van de versterkte signalen. Voor de bevestiging van de antenne zijn diverse montagebeugels beschikbaar, zoals bijv. een mastbeugel:

 

 

Het stroomverbruik van een actieve radarreflector is minimaal.

 

Voor de installatie en gebruik van een actieve radarreflector is in Nederland geen vergunning, registratie of inschrijving nodig bij bijv. Agentschap Telecom.

 

 

BoatFocus biedt u onderstaande actieve radarreflectoren. Klik op een link voor meer informatie:

 

      Prijs
excl. BTW
Prijs
incl. BTW
Echomax Active XS Dual Band RTE X + S band  € 1.054 € 1.275
Echomax Active X RTE X band  € 644 € 779

  

 

 

Klik hier om te bestellen.