Wat is het verschil tussen "Class A" en "Class B" AIS apparatuur?

Er zijn een aantal soorten AIS "stations" en gebruikers:

 

"Class A" AIS stations:

Deze apparatuur wordt gebruikt door beroepsvaart, incl. bijv. zeechepen, havenvaartuigen, loodsboten, SAR schepen, binnenvaartschepen, schepen van overheidsdiensten, enz. De apparatuur en de installatie aan boord moet voldoen aan strenge eisen en is meestal complexer. De apparatuur moet door de bemanning van de schepen actief geprogrammeerd worden met bijv. gegevens over bestemming, verwachte aankomstdatum en
-tijd, lading, eventuele gevaarklasse, enz.

 

"Class B" AIS stations:

Deze apparatuur is bedoeld voor pleziervaart. De apparatuur is eenvoudiger en volledig geautomatiseerd, maar dient wel te zijn goedgekeurd. Een gebruiker hoeft niets anders te doen dan de apparatuur aan boord aan te zetten.

 

AIS walstations:

Deze apparatuur staat vast opgesteld op de wal en wordt gebruikt voor VTS verkeersbegeleidingssystemen en als repeaters van andere AIS transponders.

 

"A-to-N" AIS stations:

"A-to-N" staat voor "Aids to Navigation", oftewel navigatiehulpmiddelen. Het gaat hier om zowel vaste als drijvende middelen zoals bijv. boeien, bakens, lichten, lichtschepen, offshore constructies, enz., die uitgerust zijn met AIS tranponders.

 

SAR vliegtuigstations:

SAR vliegtuigen zijn ook uitgerust met AIS apparatuur. Naast de scheepvaarteisen aan de AIS appartuur en de installatie daarvan, moeten de apparatuur en de installatie ook voldoen aan eisen m.b.t. luchtvaart.

 

 

Alle AIS apparatuur kan berichten ontvangen van alle soorten AIS transponders.

 

Een aantal belangrijke internationale en nationale organisaties, richtlijnen, eisen, en documenten, zijn betrokken bij c.q. van toepassing op AIS apparatuur en het gebruik daarvan. Bovenstaande informatie geeft een notendop-samenvatting, zonder gedetailleerd in te gaan op de belangrijke rollen, taken en verantwoordelijkheden van betrokken organisaties, richtlijnen, eisen, documenten, enz.

 

 

Klik hier om terug te keren naar het overzicht met soms gestelde vragen over AIS.